İlk Yardım Sertifikası

İlaçların Birbiriyle Etkileşimi

İlaç Etkileşimi

İlaç tedavisinde, ilacın hastaya etkisi kadar ilaçların birbiriyle olan etkileşimleri de önemlidir.

İlaçların birbiriyle etkileşimi; therapeutıc (şifa verici, iyileştirici) veya toxıc (toksik, zehirleyici, zarar verici) olabilir. Aynı yolu kullanan diğer bir kimyasal maddeyle reçeteyle alınan bir ilaçla sigara dumanındaki nikotinle, diyette alınan bir besinle veya vücuda giren başka herhangi bir şeyle etkileşime girebilir. İlaçların birbirleriyle etkileşimleri 4 yolla olur:

  1. Birbirine eklenme-destekleme (additional (sumasyon): Eğer aynı etkili iki ilaç, birlikte alınırsa ilaçların vücuttaki etkisi (cebirsel toplamları kadar) artar. İlaçların birbiriyle etkileşerek etkilerinin artışı, ağrı kesici kombinasyonlarında kullanılır.
  2. İki ilacın birlikte daha güçlü tesir etmesi (synergısm (sinerjizma): İki ilacın birlikte kullanıldıklarında oluşturdukları etkinin, ayrı ayrı kullanımlarındaki etkiden daha güçlü olmasıdır ki, bu etkiden tüberküloz tedavisinde yararlanılmaktadır.
  3. İlacın etkisinin korunması (potentiation (potensiyalizasyon): İki ilacın birlikte verilmesiyle elde edilen etki, bu ilaçların tek başına oluşturdukları etkilerin toplamından fazladır.
  4. İlacın etkisinin, diğer bir ilaç sebebiyle azalması (antagonism (antagonizma): İlacın etkisinin, diğer bir ilaç sebebiyle azalmasıdır. Narkotiklerin etkisini azaltmak amacıyla naloxone verilmesi bu etkileşime örnektir.

İlaçların birbiriyle etkileşimleri her zaman tehlikeli değildir. Hatta ilaçların etkinliğini arttırmak üzere sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak istenmeyen tehlikeli durumlarla karşılaşmamak için ilaçların birbirleriyle etkileşimlerine dikkat edilmelidir. İlaçların birbirleriyle olan olası etkileşimleri sayılamayacak kadar çoktur. Bu nedenle yeni bir ilaç hazırlandığında bu ilacın diğer ilaçlarla etkileşimi ve hangi dozlarda kullanılabileceği kullanıcıya sunulmaktadır.

[wps_note size=”17″ background=”#fae588″ color=”#333333″ radius=”3″]İlk Yardım Sertifikası Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Sayfayı Ziyaret Edin:
https://www.yeniumitek.com/ilk-yardim-sertifikasi-ucreti/[/wps_note]

İlaçlar Hakkında Diğer Yazılarımıza Göz Atabilirsiniz;

No Responses

  1. Pingback: Ilaç Etkileşimleri Sorgulama Online – Giriş Yapmak 19 Temmuz 2022
  2. Pingback: Ilaç Etkileşimleri Sorgulama Online 2022 - NFT 21 Temmuz 2022
  3. Pingback: Ilaç Etkileşimleri Sorgulama Online - Login and Portal 24 Ağustos 2022
  4. Pingback: Ilaç Etkileşimleri Sorgulama Online - All Pages Login - AllLoginPages 11 Ekim 2022