İlk Yardım Sertifikası https://www.ilkyardimsertifikasi.org İlk Yardım Sertifikası Eğitimleri Thu, 11 Jan 2024 15:43:40 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.4.3 noİlk Yardım Sertifikası Eğitimleri İNCE BAĞIRSAK https://www.ilkyardimsertifikasi.org/ince-bagirsak.html Thu, 11 Jan 2024 15:43:09 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=60 İnce bağırsak sindirim kanalının mideden sonra başlayıp yaklaşık 4-5 metre uzunluğunda kalın bağırsakla sonlanan en uzun organıdır. Çapı 3–4 cm’dir. Yiyeceklerin kimyasal sindirimi ve emilimi ince bağırsakta gerçekleşir. Bu işlemler emilim yüzeyinin genişliği, özel yapılar (villus), mukus, ferment ve hormon salgılanımıyla gerçekleşir.

İnce bağırsakların besinlerin sindirimini, emilimini sağlamak ve emilemeyen besinlerin kalın bağırsağa geçişini sağlamak gibi görevleri vardır.

İnce bağırsağın 3 bölümden oluşur;

  1. Duodenum,
  2. Jejenum,
  3. İleum.
İnce Bağırsağın Yapısı  

İnce Bağırsağın Yapısı

İnce Bağırsağın Yapısı  

İnce bağırsağın dıştan içe doğru tabakaları aşağıda verilmiştir.  

Seroza: Visseral peritondan oluşmuştur. Bağırsağın dış yüzünü sarar. İnce bağırsağın bu tabakasında bağırsağa ait damar ve sinirlerin olduğu mezenter olarak adlandırılan yapı vardır. Mezenter ince bağırsağın karın duvarına bağlanmasını sağlar.

Subseroza: Müsküler tabaka ile seroz tabaka arasında bulunur. Seroz tabakayı müsküler tabakaya bağlar.

Müskuler tabaka: Ortada uzunlamasına ve halka şeklindeki çizgisiz kaslardan meydana gelmiştir. Bu kaslar ince bağırsağın peristaltik hareketlerini oluşturur. Peristaltik hareketler sayesinde besin maddeleri aşağı doğru ilerler.

Submukoza: Hareketli bağ dokusu tabakasıdır.
Mukoza: İnce bağırsak lümenine bakan tek katlı prizmatik epitelden oluşan en içteki tabakadır. Mukozadaki uzun parmak ve yaprak şeklindeki damardan zengin oluşumlara villus denir. Yaklaşık 0.5–1.2 mm uzunluğunda ve 0.1 mm kalınlığındadır. Sayıları yaklaşık 1 milimetre karede 40‟a kadar ulaşır. Villuslar mukozayı bir kadife gibi sarar ve yüzeyini artırır. İnce bağırsaklarda sindirilen besinler villuslardan emilerek kan ve lenf sıvısına geçer.

Mukoza ya da submukozanın bükülmesinden pilika kıvrımları (pilica circulares) meydana gelir. Pilikalar bağırsak lümenine doğru 1cm‟lik çıkıntılar oluşturur. Pilikalar, villuslar ve mikrovilluslar nedeniyle ileri derecede genişlemiş olan mukoza yüzeyinde sindirim ve emilim kolaylaşır.İnce bağırsağın alt bölümüne doğru pilikaların ve villusların sayısında azalma olur.

KALIN BAĞIRSAKLAR

]]>
İlk Yardım Eğitici Eğitimi https://www.ilkyardimsertifikasi.org/egiticiler_icin.html https://www.ilkyardimsertifikasi.org/egiticiler_icin.html#respond Wed, 06 Sep 2023 13:19:08 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=30 İlk yardım eğitici eğitimi eğitimi için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkisi olan kurumlardan toplam 40 saat eğitim almanız gerekir. Eğitim sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü tarafınca yapılan sınavda başarılı olmanız gerekir. Bu eğitime katılmanın ön şartı; sağlık üzerine en az lise mezunu ya da yine sağlık üzerine ön lisans, lisans mezunu olmanız gereklidir.

İlk yardım öğretmenliği için “İLK YARDIM EĞİTİCİ EĞİTİMİ” ne katılmak için alttaki linki tıklayarak inceleyebilirsiniz.

İlk Yardım Eğitmeni Nasıl Bir Eğitim Verir?

Gelişen ve hızla kalabalıklaşan dünyada her birimiz birbirinden farklı tehlikelerle birlikte yaşıyoruz. Trafikte, iş yerlerinde, yolda sokakta her an her yerde başımıza gelebilecek bir kaza ya da buna benzer bir olayla yaralanmamız olası. Buna bağlı olarak ülkemizde de ilk yardım eğitimi son derece önemseniyor. Peki, ilk yardım eğitimi nasıl verilir? Kimler ilk yardım eğitimlerine katılabilir ve eğitim sonrasında hangi belge alınır?

Gerekli Şartlar

İlk Yardım Eğitimi Verebilmek İçin Gerekli Şartlar

İlk Yardım Eğitimi Verebilmek İçin Gerekli Şartlar

İlk yardım eğitimi verebilmek için temel şart reşit olmak olarak belirleniyor. Bunun dışında temel lise eğitimini de almış olmak şartı var. Verilecek olan ilk yardım eğitimleri bittiğinde alan kişiye bir belge vereceklerdir. Bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Bu belgeyle de iş yerlerinde ilk yardımcı olarak görev alabilirler.

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk yardım eğitmenlerinin, eğitimlerini vermeye yetkili merkezlerle iletişime geçebilirsiniz. Bu merkezlerde ilk yardım eğitimi nasıl verilir? Sorusunun cevabı olarak ilk önce eğitim 5 gün/40 saat sürmektedir. Eğitimler sadece Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ilk yardım eğitmeni eğitim merkezlerinde verilebilir, tüm ilk yardım merkezleri eğitmen eğitimi vermeye yetkili değildir. Eğitmenlere eğitim verebilmek için onların da yetkilendirilmesi gerekmektedir.

İlk Yardım Eğitimi Nasıl Verilir?

İlk yardım eğitimi merkezlerinde eğitmen eğitim grupları sadece 7 kişi ile sınırlıdır. Sertifikalı diplomanız ve kimlik kartınız ile eğitim tarihleri size en uygun olan merkezlere başvurabilirsiniz. Artık eğitmen olmaya çok yakınsınız. Eğitim programı 5 gün olup katılım zorunludur. Eğitimler Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve denetim sırasında katılımcının eğitime katılmaması durumunda alınan eğitim hakkı elinden alınmaktadır. İlk yardım sınavını geçen adaya 5 yıl geçerli ilk yardım eğitmenliği sertifikası verilir. Yetkili ilk yardım merkezlerini online olarak öğrenebilir ve size en yakın merkezleri arayarak kayıt olabilirsiniz.

]]>
https://www.ilkyardimsertifikasi.org/egiticiler_icin.html/feed 0
Kalp Damar Hastalıkları https://www.ilkyardimsertifikasi.org/kalp_damar_hastaliklari.html Wed, 16 Aug 2023 15:46:02 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=116 İster çocuk, ister yetişkin olsun her bireyde kan, damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara besin ve oksijen taşıma görevini yerine getirir. Damarların içi sağlıklı bir yapıya sahip olduğunda kaslı ve pürüzsüzdür. Kan basıncındaki, özellikle yükselmelere ve diğer değişmelere karşı koyabilecek esnekliğe sahiptir.

Damarlar çeşitli nedenlerle: Yüksek kolesterol, sigara, tansiyon, gibi, kişinin beslenmesi, genleri, alışkanlıkları, çevresindeki diğer faktörlerin etkisiyle zedelenir yıpranır. Zarar gören bölgede kolesterol, yağ dokusu, kalsiyum, makrofajlar ve ölü kan hücrelerinin

birikmesiyle plak adı verilen bir tabaka oluşur. Bu plaklar damarların esnekliğini azaltır, kanın geçiş yolunu daraltır ve kanın akışını engeller. Damar çeperlerinden kopan bir pıhtı, kalbe giden bir atardamara yada daha küçük bir damara doğru ilerleyip damarı tıkayabilir. Bu da anjina adı verilen ve kalp kasına yeterli oksijen gitmemesinden kaynaklanan göğüs ağrısına neden olur ve sonuçta kalp krizine yol açabilir. Zaman içinde kan damarlarının sertleşip tıkanmasına atheroskleroz denilmektedir.

Atherosklerozun en korkutucu yönlerinden biri sessiz bir hastalık olmasıdır.

Başlıca görülen kalp- damar hastalıkları şunlardır;

  • Damar Sertliği
  • Enfarktüs
  • Hipertansiyon
  • Kalp Spazmı
  • Kansızlık
  • Kolesterol
  • Mitral Yetersizliği
  • Sürekli Düşük Tansiyon
  • Varis

Belirtileri

Kan damarlarınızın daralmasına bağlı kalp hastalığı belirtileri
Atardamarlarınızda yağ plaklarının birikmesi veya ateroskleroz (damarların sertleşmesi) kan damarlarınıza ve kalbinize zarar verebilir. Plak oluşumu kan damarlarının daralmasına veya tıkanmasına neden olarak kalp krizine, göğüs ağrısına (anjina) veya felce yol açabilir.

Koroner arter hastalığının belirtileri erkeklerde ve kadınlarda farklı olabilir. Örneğin, erkeklerin göğüs ağrısı yaşama olasılığı daha yüksektir. Göğüs rahatsızlığına ek olarak, kadınların nefes darlığı, mide bulantısı ve aşırı yorgunluk gibi başka belirti ve semptomlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.

KALP HAKKINDA DİĞER YAZILARIMIZ

]]>
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme https://www.ilkyardimsertifikasi.org/kalp_damar_hastaliklarinda_beslenme.html Wed, 16 Aug 2023 15:43:59 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=126 Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın başlıca kuralı, tüketilen besinlerin ne tip yağlar içerdiğini bilmektir. Kalp sağlığı için doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek yağlara yönelmek gerekmektedir. Hayvansal yağlar doymuş yağlar içerirken, bitkisel yağlar doymamış yağ olarak kabul edilir.

Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol, kan kolesterol düzeyini arttırır. Koyun ve sığır eti, yağlı sütten yapılmış ürünler ve tereyağı doymuş yağ oranının en çok bulunduğu besindir. Doymamış yağlar ise en çok bitkisel sıvı yağlarda bulunur.

Kalp-Damar Hastalığında Beslenme

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme;

Akdeniz yemek yeme alışkanlığı bir yaşam tarzı haline gelmelidir.
Gün boyunca 3 ana öğün ve 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelidir.
Glisemik indeksi yüksek olan ve kan şekerinin yükselmesine neden olan besinler arasında hamur işleri, krakerler, beyaz ekmek ve çay şekeri gibi basit şekerler bulunur ve vücudun aslında ihtiyaç duymadığı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Kuyruk yağı, tavuk derisi kısımları, kırmızı etin yağlı kısımları tüketilmemeli, tereyağı ve sakatat miktarı sınırlandırılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki vücuttaki tüm hücreler suya ihtiyaç duyar; Günlük 2-2,5 litre su içilmelidir.
Yemek süresi 15-20 dakikaya uzatılmalı, yiyecekler iyice çiğnenmelidir.
Uyku süresine dikkat edilmeli, günde 6 saatten az uyumaktan, 8 saatten fazla uyumaktan kaçınılmalıdır.
Kızartma, fırınlama gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden vazgeçilmeli, fırın, ızgara, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Alkol tüketimi en aza indirilmelidir.
Tuz tüketimine dikkat edilmeli; Unutulmamalıdır ki günlük ihtiyacımız olan tuz miktarı 5 gramdır ve bunu yemeklerde ekmek veya salça ile karşılarız.
Besinlere bakış açımız değiştirilmeli ve insanlar canlarının çektiğini değil, vücudunun ihtiyacı olan besinleri tercih etmelidir.

KALP HAKKINDA DİĞER YAZILARIMIZ

]]>
Bozulmuş İlaçlarda Görülen Belirtiler https://www.ilkyardimsertifikasi.org/bozulmus_ilaclarda_gorulen_belirtiler.html https://www.ilkyardimsertifikasi.org/bozulmus_ilaclarda_gorulen_belirtiler.html#respond Tue, 25 Jul 2023 14:51:00 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=22 Bozulmuş ilaçlarda görülen belirtiler şunlardır;
Bozulmuş İlaçlar

Bozulmuş İlaçlar

  • Toz İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Topaklanma olur.
  • Tabletlerde Bozulma Belirtisi: Renk değişimi ve kırılma olur.
  • Sıvı İlaçlarda Bozulma Belirtisi: Tortu birikimi olur.
  • Merhemlerde Bozulma Belirtisi: Kuruma, koku ve küf olur.

Bozulmuş ilaçlar mutlaka atılmalıdır aksi takdirde faydası dokunmadığı gibi zehirlenmelere de neden olabilir.

DİKKAT! İlaç zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız hemen doktora başvurunuz.

İlaç zehirlenmesinin tedavisi

Vücudunun fonksiyonları bozulursa bilinci açık olmadığı için beraberindeki kişiler tarafından acilen hastaneye götürülmelidir. Hastaneye yatmadan önce hastayı kusturarak ilk yardım yapılmalıdır. Hastayı sağ tarafa yatırıp ambulans gelene kadar komada beklemek gerekiyor. Hastanede kaldığınız süre boyunca alınan ilaçların bulunduğu paket yanınıza alınmalıdır. Bu durumda doktor yakınlarından sebebi ve hangi ilaç olduğu hakkında bilgi almak ister. Bu bilgiler ışığında kişinin midesi yıkanır ve ilacın etkisi boşaltılır.

  • İlk yardım sertifika ücretini öğrenmek için sayfaya gidin

İlaçlar Hakkında Diğer Yazılarımıza Göz Atabilirsiniz;

Twitter adresimiz: https://twitter.com/ilkyardimegtm

]]>
https://www.ilkyardimsertifikasi.org/bozulmus_ilaclarda_gorulen_belirtiler.html/feed 0
Nabız Nedir? https://www.ilkyardimsertifikasi.org/nabiz.html Tue, 04 Jul 2023 14:18:51 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=151 Nabız Nedir? Sistol esnasında, kalbin sol ventrikülünden aortta atılan kanın oluşturduğu basınç arter duvarında dalgalanmalara yol açar. Basıncın etkisiyle arterlerde oluşan dalgalanmalara nabız denir.

Nabız nedir?

Nabız nedir?

Bir dakikalık süre içinde kalbin kasılmasıyla atılan kanın arter duvarına yaptığı basıncın sayısına nabız sayısı denir. Nabız sayısı normal insanda 60–80/dk. arasındadır. Nabız, kalbin bir dakikalık süre içerisinde arterlere kaç defa kan pompalandığının ve pompalama işleminin ritmik olup olmadığının göstergesidir. Nabız genellikle arteria radialisten (el bileğinden) alınır.

Kalp atış hızını nasıl ölçersiniz?

Kalp atış hızınızı ölçmeden önce sakin ve dinlenmiş olmalısınız. Ortalama bir değer elde etmek için gün boyunca düzenli olarak ölçüm yapmak önemlidir. Kalbin bir dakikada kaç kez attığını ölçmek için, boğaz bölgenizdeki gırtlağın her iki tarafındaki arterlerden birine elinizin üç parmağını kullanarak bastırın. Kalp atışlarını hissettiğinizde saatinizde veya telefonunuzda ayarladığınız kronometreyi önünüzde hazırlayın ve 60 saniyede kalbinizin kaç kez attığını sayın. Bu, mevcut kalp atış hızı bilgilerinize erişmenizi sağlar. Sonuç dakikada 60-80 atım ise, ideal kalp atış hızı okumalarına sahipsiniz. Diğer bir ölçüm yöntemi ise diğer elinizin üç parmağını kullanarak bileğinizin başparmağınızın arkasındaki bölgesine bastırmaktır.

Kan basıncını, kullanımı kolay tansiyon monitörleri ile de ölçebilirsiniz. Her üç yöntemde de kalp atışının belli bir ritimde ve daha dolgun hissedilmesi gerekir. Halk arasında tekleme olarak bilinen anormal bir kalp atışı fark ederseniz, bir doktora görünmek mantıklıdır. Kalp ritmi bozukluğu teşhisi konan hastalar için doğrudan kalp üzerine oturtularak doğru kalp atış hızı bilgisini almak daha doğrudur. Birçok hastalığın erken teşhisi için düzenli nabız kontrolü önemlidir.

Kalp atış hızını etkileyebilecek etkenler:

  • Havanın durumu
  • Sıcaklık
  • Nem oranı
  • Birdenbire ayağa kalkmak
  • Stres
  • Kaygı
  • Egzersiz
  • Obezite
  • Tiroid ilaçları
  • Yaş durumu

Vücutta Nabız Alınan Bölgeler

Kolesterolü Düşürmek için Öneriler

]]>
Yutak Vücudumuzun Neresinde Bulunur? Görevleri Nelerdir? https://www.ilkyardimsertifikasi.org/yutak.html Thu, 18 May 2023 10:17:38 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=174

Yutak Nerededir?: Ağız Boşluğu, yemek borusu diğer taraftan burun boşluğu ve gırtlak ile bağlantı kuran yutak, sindirim ve solunum sistemlerinin ortak bölümüdür. Kafa tabanından 6. boyun omuru düzeyine kadar uzanır. Huniye benzeyen yutağın kafatası tabanına tutunan bölümü geniş olduğu hâlde aşağıya doğru daralarak C6‟nın alt kenarı hizasında yemek borusu ile devam eder. Fibromusküler duvar yapısına sahip yutağın iç boşluğu cavum pharynx olarak adlandırılır.
Farenksin burun boşluğu, ağız boşluğu ve gırtlakla bağlantısı vardır. Bu nedenle farenks üç bölümde incelenir.

[wps_note size=”17″ background=”#fae588″ color=”#333333″ radius=”3″]İlk Yardım Eğitici Eğitimi İle İlgili Bilgi Almak İçin Aşağıdaki Linki Ziyaret Edebilirsiniz; https://www.yeniumitilkyardim.com/ilkyardim-egitici-egitimi/[/wps_note]

Nasopharynx (pars nasalis): Farenksin burun boşlukları arkasında kalan kısmıdır, kafa tabanından yumuşak damak hizasına kadar uzanır. Farenksin tavanında tonsilla pharyngea (farenks bademciği) bulunur.
Orapharynx (pars oralis): Bu bölüm yumuşak damaktan başlayıp hiyoid kemiğe kadar uzanır. Tonsilla palatina ve tonsilla lingualis bu bölümde bulunur.
Laryngopharynx (pars loryngea): Farenksin gırtlağın arka kısmında kalan ve özefagus (yemek borusu) ile birleşen kısmıdır. C 3-C 6 düzeyinde yer alır. Laryngopharynxin özefagusla devam eden bölümünde anotomik bir darlık bulunur.

Farenks üç tabakadan meydana gelmiştir. Bunlar; tunika mucosa, tunika muscularis ve bağ dokusundan meydana gelen adventitiadır.

Yutak Ne İşe Yarar?

Sırasıyla yutağın görevleri;

  • Yutak, soluk alıp vermemize yardımcı olur.
  • Yediğimiz yiyeceklerin mideye geçmesine olanak sağlar.
  • Solunum ile yemek borusu arasında geçişleri sağlar.
  • Yutkunurken soluk borumuzu kapatır.
  • Nefes alırken yemek borumuzu kapatır.
  • Dil yediğimiz yiyecekleri yutağa iter ve yutak ise soluk borusunu kapatıp besinin mideye geçişini sağlar.

Twitter adresimiz: https://twitter.com/ilkyardimegtm

]]>
KAN DOLAŞIMI https://www.ilkyardimsertifikasi.org/kan-dolasimi.html Wed, 01 Mar 2023 14:36:55 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=142 Kan dolaşımı, büyük (sistemik) dolaşım ve küçük (pulmoner) dolaşım olarak ikiye ayrılır. Ayrıca kan dolaşımı içinde portal dolaşım ve plesental dolaşıma da yer verilecektir.

Büyük Kan Dolaşımı (Sistemik Dolaşım)  

Büyük Kan Dolaşımı

Büyük Kan Dolaşımı

Büyük kan dolaşımı, sol ventrikülden başlar, sağ atriumda sona erer. Ventriküllerin kasılması ile sol ventriküldeki temiz kan aorta pompalanır. Aort, kalpten çıktıktan sonra sola doğru bir yay çizerek ikiye ayrılır. Üste giden arterler baş ve kollara, alta ayrılan arterler ise birçok yan arterle mide, pankreas ve barsaklar gibi bütün iç organlara ve alt ekstremitelere yayılır. Doku ve organlara ulaşan bu arterler, çok sayıda kapiller damarlara ayrılır. Bütün madde alış verişi, bu kapillerdeki kan ile doku hücreleri arasında olur. Özellikle temiz kandaki oksijen dokulara, karbondioksit ise kana geçer.

Küçük Kan Dolaşımı (Pulmoner Dolaşım)  

Küçük Kan Dolaşımı

Küçük Kan Dolaşımı izlediği yol

Küçük dolaşım sağ ventrikülden başlar sol atriumda sona erer. Ventriküllerin kasılması ile kirli kan, sağ ventrikülden akciğerlere gitmek üzere a. pulmonalise pompalanır. A. pulmonalis, kalpten çıktıktan sonra ikiye ayrılarak sağ ve sol akciğerlere dallar gönderir. Akciğerlere giren bu arterler, alveollerin çeperinde kılcallara ayrılır. Burada kirli kandaki karbondioksit alveollere; alveolerdeki oksijen ise kana geçer.

Portal Dolaşım  

Abdominal bölgede tek olan organların (mide, dalak, pankreas, ince ve kalın bağırsak) kanlarını toplayan venler birleşerek vena portayı oluştururlar. Vena portea, 9 cm kadar ilerledikten sonra porta hepatisten (karaciğer kapısı) karaciğerin içine girer. Karaciğer içine giren V. portae, burada daha küçük dallara ayrılarak karaciğerin küçük birimleri olan lobuluslar arasında kapiller ağlar oluşturarak hücreler arası bölmeciklere açılırlar. Burada işlenmiş duruma gelen kan, tekrar karaciğerde küçük venler halinde toplanır. Bu venler birleşerek vena hepaticayı oluşturur. V. hepatica karaciğer dışına çıkışta vena cava inferiora açılır. Bu dolaşıma portal dolaşım denir.

Plasental Dolaşım  

Anne karnındaki bebeğin (fetüsün) kendine özgü dolaşım sistemi vardır. Fetüsü uterus (rahim) içinde besleyen ve solunumunu sağlayan dolaşım sistemine plasental dolaşım sistemi denir.

Fetüs, oksijen ve besinlerini plasenta aracılığıyla sağlamaktadır. Plasenta, anneden kan yoluyla aldığı besin maddeleri ile oksijeni villuslardan süzerek göbek kordonuna (chorda umblicalis) verir. Göbek kordonu aracılığıyla kan fetüsa iletilir. Fetüs içinde dolaşım sağlandıktan sonra tekrar fetus kanı göbek kordonu aracılığıyla plasentaya geri döner. Göbek kordonunda iki arter bir ven bulunur. Arterlere a. umbilicalis, vene V. umbilicalis denir. V.umblicalis, oksijen yönünden zengin arter kanı, arterler de venöz kan taşır.

KAN BASINCI: ilkyardimsertifikasi.org/kan-basinci.html

KILCAL DAMARLAR: ilkyardimsertifikasi.org/kilcal-damarlar.html

Twitter adresimiz: https://twitter.com/ilkyardimegtm

]]>
Kılcal Damarlar Ne İşe Yarar? https://www.ilkyardimsertifikasi.org/kilcal-damarlar.html Thu, 02 Feb 2023 10:35:55 +0000 http://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=144 Kılcal Damar ya da Kapiller nedir? ince çaplı ve ince duvarlı damarlardır. Çeperleri yarı geçirgendir. Arterlerin dokulara ulaştığı en ince uçlarına arter kapilleri, venlerin başlangıç yaptığı en ince uçlarına ven kapilleri denir. Arter ve ven kapilleri yer yer anastomaz yapar. Bu anastomaz yerleri bir yumağa benzer, madde geçişleri buralarda olur.

Arter kapilleri kalpten büyük arterlere pompalanan oksijen ve besin maddelerinden zengin kanın, hücreler arası sıvıya taşınmasını sağlar. Ven kapilleri ise hücrelerdeki atık maddeleri ve karbondioksitin alınmasını sağlar.

Kılcal Damar Kanaması Nedir?

Kılcal damarlar; kalpten gelen kanı ve oksijence zengin kanı vücuda pompalayan atardamarlar ile dokularda kullanılan kanı oksijen-besin alışverişinin gerçekleştiği kalbe geri gönderen damarlar arasındaki küçük çaplı damarlardır. Kılcal damarların genişliği mikroskobik boyutlardadır. Bu nedenle kılcal damar yaralanmalarında meydana gelen kanamalar küçüktür.

Kılcal damar kanamaları en sık görülen kanama türüdür ve sıklıkla cilt sızıntısı olarak kendini gösterir. Kanama çok yavaş ve küçüktür, kanama lehine bir neden yoksa kısa sürede kendiliğinden durma eğilimindedir. Ancak bir yaralanma ile oluşan kılcal damar kanamalarında doku bütünlüğünün tam olarak bozulmaması nedeniyle kanın cilt yüzeyine ulaşmaması ve deri altına sızması durumunda ciltte morarmalar meydana gelebilir.

Kılcal damar kanamasına ne sebep olur?

Kılcal kanama genellikle cilt yüzeyine yakın küçük damarların fiziksel travma sonucu hasar görmesi sonucu oluşur. Ayrıca kanamaya zemin hazırlayan bazı hastalıkların seyrinde günlük hareketler sırasında kılcal damarlar kısmen zarar görebilir ve cilt altında hafif kanamalar görülebilir. Peteşi veya purpura olarak da adlandırılan bu kanama, basınç uygulandığında solmayan çok sayıda küçük kanama alanıyla karakterizedir. Bu tip kılcal damar kanamaları, kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan kan trombositlerinin (trombosit) sayısındaki azalma ile tanınabilir.

Kılcal damar Kanaması Nasıl Durdurulur?

Kılcal damarlar, hücrelere ulaşan son damarlardır. Çok ince oldukları ve çok az kan içerdikleri için kesilerde sızıntı şeklinde kanamalar çok az olur. Bir kesik veya darbeden sonra oluşabilir. Dışarıdan müdahale olmasa bile neredeyse her zaman kendi kendine biter. Hayatı tehdit edici bir kana türü değildir.

Kan Dolaşımı: https://www.ilkyardimsertifikasi.org/kan-dolasimi.html

KAN BASINCI: ilkyardimsertifikasi.org/kan-basinci.html

Twitter Adresimiz: https://twitter.com/ilkyardimegtm

]]>
Biomagic Doğal Saç Boyası https://www.ilkyardimsertifikasi.org/dogal-sac-boyasi.html Thu, 28 Jul 2022 14:12:55 +0000 https://www.ilkyardimsertifikasi.org/?p=800 Kadınlar kişisel bakımlarına oldukça dikkat etmektedir. Kişisel bakımları ile sağladıkları dış görünüş güzelliği hem kendilerini hem de yakın çevrelerini memnun etmeye neden olmaktadır. Özellikle saç konusunda uyguladıkları bakımlar ve değişiklikler kadınlar için oldukça önemlidir. Çünkü saç bakımı dış görünüşlerde en çok göze çarpan durumlardan bir tanesidir.

Saç bakımlarında kullanılan ürünlerin yanı sıra saç rengi değişikliğinde kullanılan ürünlerde kadınlar için büyük önem arz etmektedir. Saç boyalarının çoğu kimyasal içeriklerden oluşmaktadır ve bu maddeler bir süre sonra saç yapısına zarar vermeye başlamaktadır. Bu şikayetleri yaşamak istemeyen ve aynı zamanda saç rengini değiştirmek isteyen bireyler doğal saç boyalarını araştırmaya başlamaktadır.

Biomagic doğal saç boyası kadınlar tarafından merak edilen ve incelenen doğal saç boyaları arasında yer almaktadır. Hemen hemen her renge sahip olan bu marka kadınların saç boyama işlemlerinde hem kusursuz hem de sağlıklı bir sonuç almalarını amaçlamaktadır. Biomagic doğal saç boyası kimyasal içermeyen formülü ve doğal içerikleri ile gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek bir saç boyası markasıdır.

Biomagic Çikolata Kahve Doğal Saç Boyası

Çikolata Kahve Doğal Saç Boyası

Çikolata Kahve Doğal Saç Boyası

Saç bakımı adımları arasında yer alan saç rengi değişiklikleri çoğu kadının hayatı boyunca uyguladığı bir yöntemdir. Mevcut saç renklerinden sıkılan veya ileri yaşlarda oluşan beyaz saçlardan rahatsız olan kişiler saç boyası yardımı ile saç renklerini değiştirmektedir. Çoğu saç boyası içerdiği kimyasal maddeler sebebiyle saçlara zarar vermektedir. Bu nedenle kadınlar saç boyası tercih ederken doğal içerikler ile üretilmiş saç boyalarını tercih etmektedir.

Biomagic doğal saç boyası güvenilir formülü ve bitkisel içerikleri sayesinde hem istediğiniz saç rengini elde etmenize hem de bu işlemi yaparken saçlarınıza bakım yapmanızı sağlayan bir üründür. İçerdiği faydalar ve çeşitli yağlar ile saçlarınızı beslemeye yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra tercih edeceğiniz renk cildinize oturacak bir ton olmalıdır. Çünkü ortaya çıkacak sonuç dışarıdan bakıldığında bir bütün olarak değerlendirilmektedir.

Biomagic çikolata kahve doğal saç boyası koyu tene sahip olan kadınlar tarafından tercih edilen bir üründür. Aynı zamanda açık tenli kadınlar da bu üründen yararlanarak saç renklerini değiştirebilmektedir. Bu renk ve boya sayesinde hem saçlarınızı istediğiniz renge kavuşturabilirsiniz hem de bu işlemi yaparken saçlarınıza ekstra bakım uygulayabilirsiniz.

Biomagic Buzlu Karamel Doğal Saç Boyası

Buzlu Karamel Saç Boyası

Buzlu Karamel Saç Boyası

Genç kadınlar veya ileri yaşta olan kadınlar belli sebeplere bağlı olarak saç renklerini değiştirmektedir. Başlıca sebepler saç renginden sıkılmak ve ortaya çıkan beyazları kapatmak olabilmektedir. Amaç her ne olursa olsun kadınlar aynı sonuca ulaşmayı amaçlamaktadır. Piyasada bulunan ve bilinen markalar içeriklerinde kimyasal maddeler bulundurmaktadır. Bu maddeler uzun süre saç boyası kullanan kişilerin saçlarında yıpranmaya ve hatta dökülmeye neden olabilmektedir.

Biomagic buzlu karamel doğal saç boyası çoğunlukla açık cilt tonuna sahip bireyler tarafından tercih edilen bir saç boyasıdır. Biomagic içeriğindeki doğal formüller ve besleyici yağlar sayesinde aynı zamanda saç bakımı yapmanızı da sağlamaktadır. Bunun yanı sıra koyu saç rengine sahip olan kadınlar buzlu karamel gibi renklerden yararlanabilmek için öncesinde saç renklerini açmaları gerekmektedir. Çünkü açık renkli saçlar üzerinde kolayca etki edebilen bu boya koyu saç renklerinde kendisini belli edemeyebilir.

Hamilelikte Biomagic Doğal Saç Boyası Kullanımı

Neredeyse her kadın hayatı boyunca en az bir kere de olsa saç rengini değiştirmiştir. Bu süreçte tercih edilen boyalar ve kaliteleri daha sonra görülebilecek sonuçları büyük oranda etkilemektedir. Piyasada yer alan ve oldukça bilinen markalar kaliteli sonuç sağlasa da fazlasıyla zararlı madde içermektedir. Bu zararlı maddeler belli bir süre sonra saçlarda yıpranmaya yol açabilmektedir Bu nedenle doğal saç boyalarının kullanımı kişiler için doğru bir tercih olacaktır.

Özellikle hamilelik dönemimde olan kadınlar saç boyama konusunda kendileri ve bebekleri için yararlı ürünler tercih etmelidir. Hamilelikte Biomagic doğal saç boyası kullanımı hamileyken saç boyayacak kişilerin araştırdığı bir konudur. Biomagic doğal saç boyası zararlı maddeler içermemesi ve aynı zamanda kaliteli sonuçlar almanızı sağlayacak bir üründür. Hamile kadınlar bu süreçte Biomagic doğal saç boyasını tercih ederek hem diledikleri saç rengine kavuşabilir hem de diğer saç boyaları gibi zarar vermeyen Biomagic sayesinde zararlı maddeler ile karşılaşmaz.

]]>