İlk Yardım Sertifikası

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme

Kalp ve damar hastalıklarından korunmanın başlıca kuralı, tüketilen besinlerin ne tip yağlar içerdiğini bilmektir. Kalp sağlığı için doymuş yağ oranı düşük, doymamış yağ oranı yüksek yağlara yönelmek gerekmektedir. Hayvansal yağlar doymuş yağlar içerirken, bitkisel yağlar doymamış yağ olarak kabul edilir.

Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol, kan kolesterol düzeyini arttırır. Koyun ve sığır eti, yağlı sütten yapılmış ürünler ve tereyağı doymuş yağ oranının en çok bulunduğu besindir. Doymamış yağlar ise en çok bitkisel sıvı yağlarda bulunur.

Kalp-Damar Hastalığında Beslenme

Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme;

Akdeniz yemek yeme alışkanlığı bir yaşam tarzı haline gelmelidir.
Gün boyunca 3 ana öğün ve 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelidir.
Glisemik indeksi yüksek olan ve kan şekerinin yükselmesine neden olan besinler arasında hamur işleri, krakerler, beyaz ekmek ve çay şekeri gibi basit şekerler bulunur ve vücudun aslında ihtiyaç duymadığı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Kuyruk yağı, tavuk derisi kısımları, kırmızı etin yağlı kısımları tüketilmemeli, tereyağı ve sakatat miktarı sınırlandırılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki vücuttaki tüm hücreler suya ihtiyaç duyar; Günlük 2-2,5 litre su içilmelidir.
Yemek süresi 15-20 dakikaya uzatılmalı, yiyecekler iyice çiğnenmelidir.
Uyku süresine dikkat edilmeli, günde 6 saatten az uyumaktan, 8 saatten fazla uyumaktan kaçınılmalıdır.
Kızartma, fırınlama gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden vazgeçilmeli, fırın, ızgara, buğulama, haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Alkol tüketimi en aza indirilmelidir.
Tuz tüketimine dikkat edilmeli; Unutulmamalıdır ki günlük ihtiyacımız olan tuz miktarı 5 gramdır ve bunu yemeklerde ekmek veya salça ile karşılarız.
Besinlere bakış açımız değiştirilmeli ve insanlar canlarının çektiğini değil, vücudunun ihtiyacı olan besinleri tercih etmelidir.

KALP HAKKINDA DİĞER YAZILARIMIZ