İlk Yardım Sertifikası

Glütensiz Beslenme Nasıl Olur?

Glutenli besinler, sağlık problemlerinin sebebi olabilmektedir. Dünya üzerinde maalesef ki pek çok gluten hastası yer almaktadır. Gluten hastası olmak yaşamamak anlamına gelmemektedir. Gluten hastaları normal insanların dışında sadece daha dikkatli olması gerekmekte ve yaşantılarına özen göstermeleri gerekmektedir.

Glutensiz beslenme, her zamanki beslenmenizden glüten içeren besinleri çıkarmak anlamına gelir. Kişi, çölyak hastası ise veyahut sağlıklı beslenmeyi amaçlıyorsa bu beslenme türünü tercih edebilir.

Çölyak hastalığı, kişinin glüteni sindirememesi sonucunda oluşan bir sağlık sorunudur. Glutensiz beslenme için glüten içermeyen gıdalar tüketilmelidir. Örneğin buğday, arpa, çavdar içeren besinleri tüketmemek gerekir.

Gluten Nedir?

Gluten Nedir?

Gluten; arpa, buğday, çavdar ve yulaf ve benzeri tahıl ürünlerini bünyesinde barındıran doğal bir proteinin adıdır. Bu proteinin doğal olduğu bilinmektedir fakat buğdayın genetik yapısının son zamanlarda değişmesinden ötürü glüteni insan vücudu sindirirken zorlanmaktadır. Un ürünlerinin çok fazla tüketildiği bazı kişilerde gluten alerjisinin olduğuna rastlanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Diyabetliler Ne Yemeli?

Glutensiz Beslenmek İsteyenler Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Yedikleri yiyeceklerde gluten olmadan beslenmek isteyenler sebze olarak karalahana, patlıcan, domates, brokoli, maydonoz, mantar, ıspanak, sarımsak, soğan; meyve olarak limon, kavun, avokado, kayısı; tahıl olarak darı, karabuğday, beyaz ve kahverengi pirinç; yağ olarak ise badem, ceviz, hindistan cevizi ve avokado yağı, aynı zamanda pirinç ve mısır unu glüten içermediği için bunlardan yapılmış gıdaları da tüketebilirler. Normal beslenme alışkanlığından gluteni çıkarmak ilk zamanlar zorlayıcı olabilmektedir. Bu yüzden diyet programları ile kolaylıkla glütensiz beslenmeye geçilebilir. Üstte de belirtildiği üzere çölyak hastalarının glütensiz beslenmesi, doktorların uyguladığı bir tedavi biçimidir. Bu hastalığa sahip kişiler bu şekilde beslenmek zorunda olduklarından, diyetisyene gitmelidir. Gluteni bıraktıktan sonra bağırsak hareketleri düzenlenmeye başlar. Vücudun kilo dengesi oturur. B12 vitamini, çinko ve demir mineralleri artmaya başlar.

İlginizi Çekebilir: Glutensiz Diyet Listesi ile 1 Haftada Zayıflayın

Glutensiz Beslenme Kilo Verdirir mi?

Glutensiz beslenmenin sağlıklı olduğu aşikâr. Düzenli bir şekilde glütensiz beslenildiğinde kilo verildiğine dair kanıtlar da bulunmakta. Fakat glütensiz beslenme artık çok yaygın olduğu için sağlıksız besinlerin bile glüten diyetine uygun yapılmış versiyonları da var. Bu yüzden düşük kalorili beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.