İlk Yardım Sertifikası

Kandaki Oksijeni Ne Yükseltir?

Vücudunuzdaki kan, tüm hücrelerinize oksijen verir. Nefes alıp ciğerlerinize taze oksijen çektiğinizde, kırmızı kan hücreleri oksijene bağlanır ve onu kan dolaşımınız boyunca taşır. Hücresel düzeyde oksijen, yıpranan hücrelerin yerini almasına yardımcı olur, size enerji sağlar, bağışıklık sisteminizi destekler ve daha fazlasını yapar. Bu nedenle kan oksijen seviyenizin çok yüksek veya çok düşük olmadığından emin olmanız önemlidir.

Kan oksijen seviyenizi doğal olarak artırabilir veya kan oksijen seviyenizi korumak veya yükseltmek için doktorunuzla farklı yöntemler tartışabilirsiniz.

Kan Oksijen Seviyesi

Kan Oksijen Seviyesi

Kan Oksijen Seviyesi Nasıl Ölçülür?

Bir nabız oksimetresi ile oksijen doygunluğu olarak da adlandırılan kan oksijenini ölçebilirsiniz. Parmağınıza (veya vücudunuzun başka bir bölümüne) takılan ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin boş olanlara oranını belirleyen küçük bir cihazdır.

Kan oksijen seviyelerini kontrol etmek veya izlemek invaziv değildir ve zarar vermez. Kan oksijen seviyenizi ölçmek için nabız oksimetresi kullanmanın bilinen hiçbir riski veya tehlikesi yoktur.

Bir nabız oksimetresi, tırnağınızdan, cildinizden, dokunuzdan ve kanınızdan geçen ışığı diğer taraftaki bir sensöre yayar. Cihaz, doku ve kan tarafından emilmeden ne kadar ışığın geçtiğini ölçer. Daha sonra kanınızda ne kadar oksijen olduğunu hesaplamak için bu ölçümü kullanır.

Tipik Kan Oksijen Seviyeleri Nelerdir?

Kan oksijen seviyeniz, akciğerlerinizin, kalbinizin ve dolaşım sisteminizin ne kadar iyi çalıştığını bilmenize yardımcı olur. Sağlıklı bir insan için tipik bir kan oksijen seviyesi %95 ile %100 arasında değişir. Bu, neredeyse tüm kırmızı kan hücrelerinin hücrelerinize ve dokularınıza oksijen taşıdığı anlamına gelir.

Daha yüksek rakımlarda yaşayan veya astım, amfizem veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ) gibi bazı kronik hastalıkları olan kişilerde daha düşük okumalar olması normaldir.

Hipoksemi olarak da adlandırılan düşük oksijen seviyesi, %90 ile %92 arasında bir okuma olarak kabul edilir. Bu kadar düşük bir değer, ek oksijene ihtiyacınız olabileceği veya ciğerlerinizin işleyişini etkileyen zorluklar olabileceği anlamına gelir. %90’ın altında bir sonuç, tıbbi yardım almanız gerektiğini gösterir.

Kandaki Oksijen Seviyenizi Artırmak İçin İpuçları!

Kanınızdaki oksijen miktarını doğal olarak artırabilirsiniz. Bazı yollar şunlardır;

Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.

Sigarayı bırakmak. Sadece iki hafta sigarasız kaldıktan sonra, birçok insan hem dolaşımlarının hem de genel oksijen seviyelerinin önemli ölçüde iyileştiğini fark eder. Akciğer fonksiyonu bu kısa sürede %30’a kadar artabilir.

Bitki yetiştirmek. Ev bitkilerinin içerideki havayı temizlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Karbondioksiti giderir ve bir odanın oksijen seviyelerini yeniler, vücudunuzun emmesi için daha fazla oksijen sağlar.

Nefes egzersizleri yapın. Pulmoner rehabilitasyon uzmanları, solunum yollarınızı açmak ve vücudunuzdaki oksijen miktarını artırmak için dudak büzerek nefes alma ve derin karın nefesi gibi basit nefes egzersizleri kullanmanızı önerir.

Evde kan oksijen seviyenizi kontrol etmek için bir nabız oksimetresi kullanabilir ve kan oksijen seviyenizi kendi başınıza artırmak için bu doğal yaklaşımlardan bazılarını kullanabilirsiniz.

Nabız Oksimetreleri Ne Kadar Doğrudur?

Nabız oksimetreleri, kanınızdaki oksijen miktarını belirlemede yararlı bir araçtır. Ancak bazen okuma hataları olabiliyor. Nabız oksimetre okumalarını etkileyen yönler şunları içerir;

  • Hasta hareketi
  • Bazı aydınlatma türleri
  • Cilt pigmentasyonu
  • Tırnak cilası
  • Damar içi boyalar
  • Karbon monoksite maruz kalma

Doktorunuz bir nabız oksimetresinden kan oksijen okumanızın yanlış olduğuna inanırsa, arteriyel kan gazı çalışması isteyebilir. Bu çalışma, genellikle bileğinizde veya kolunuzdaki bir atardamardan kan çekmeyi ve kandaki oksijen miktarını milimetre cıva (mm Hg) cinsinden ölçmeyi içerir. Tipik okuma 80 ile 100 mm Hg arasında değişir.

İlk yardım eğitimi alan kursiyerler bu bilgileri öğrenmektedir. İlk yardım sertifikası ne işe yarar yazımızı okuyabilirsiniz.

Ya Kan Oksijen Seviyem Çok Düşükse?

Kan oksijen seviyeniz düşükse, doktorunuz size ek oksijen verebilir. Bu terapi size normal oda havasından daha yüksek miktarda oksijen sağlar ve kandaki oksijen seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Genellikle bir burun kanülü (burun deliklerinize giren sivri uçlu küçük bir plastik hortum) veya bir yüz maskesi yoluyla verilir.

Doktorlar, bir kaza veya akut hastalık sonrasında olduğu gibi kısa vadeli bir bağlamda veya KOAH, pulmoner fibroz , kistik fibroz veya uyku apnesi gibi tanıları olan kişiler için uzun vadeli bir bağlamda bir hastaya ek oksijen verebilir . Ek oksijen, bu koşulları yönetirken daha iyi hissetmenize, daha hızlı iyileşmenize ve aktif kalmanıza yardımcı olabilir.

Kandaki Oksijeni Ne Yükseltir ve Nasıl Ölçülür yazımız şimdilik bu kadar. Bizi twitter da takip edebilirsiniz. https://twitter.com/ilkyardimegtm